Noord-Hollands Hoen (Noord-Hollandse Blauwe)
Noord-Hollandse Hoenders zijn groot en zwaar. De dieren moeten vooral een wat langere rug hebben, breed zijn en een diepe goed bevleesde borst hebben. Het ras heeft kleurloze (witte) benen. Hanen van 4 kg en hennen van ruim 3 kg zijn geen uitzondering. Er is één kleur in dit ras: koekoek. Elke veer is daarbij donker blauwgrijs en ongeveer vier keer overdwars onderbroken met een licht blauwgrijze band. Van een afstand gezien lijkt de kleur dan blauw. De benaming van het ras veranderde ook enkele malen. Zo sprak men wel van Zaanse of Blauwzaanse hoenders en later van Noord-Hollandse Blauwe. Momenteel heet het ras Noord-Hollands Hoen maar men wil toch weer terug naar de benaming Noord-Hollandse Blauwe.
De hanen zijn wat lichter van kleur dan de hennen. Als kuiken kun je daardoor al vrijwel direct het verschil tussen haantjes en hennetjes zien.
Haan en drie hennen
Het karakter
Noord-Hollandse Hoenders zijn van nature erg rustig. Je kunt ze makkelijk pakken en vasthouden en met een weinig oefening eten ze uit je hand. De hanen zijn zelden agressief.
Hoe is het ras ontstaan
De ontwikkeling van het ras is aan het eind van de negentiende eeuw begonnen. Ook in de Zaanstreek (Noord-Holland) waren boeren op zoek naar een kip die een goede vleesproductie kon combineren met een redelijke eiproductie. Meerdere buitenlandse rassen werden voor de creatie gebruikt. Na verloop van tijd werd het ras dus overwegend “blauw”. Het ras was vele jaren vermaard vanwege de fijne bout, ook tegenwoordig vragen toprestaurants nog specifiek om vlees van de Noord-Hollandse blauwe. Als nuthoen verdween het ras definitief rond 1960. Liefhebbers houden het ras vanaf die tijd in stand.
Huisvesting en voeding
U houdt ze het beste in een hok met een ruime ren. Welzijn van uw dieren is belangrijk en het zijn natuurlijk heel grote kippen. Ze kunnen vliegen maar zullen dat niet gauw doen, ze blijven goed achter een meter gaas. De dieren moeten zich in een droog en tochtvrij hok terug kunnen terugtrekken. Ze worden gevoerd met legkorrel, gemengd graan en wat groen.
Fokkerij
Het Noord-Hollands Hoen hoort tot de zeldzame huisdierrassen. De fokkers die er actief mee zijn hebben zich verenigd in een landelijke speciaalclub (link). Voor inlichting /voorlichting kunt u zich wenden tot uw plaatselijke kleindierensportvereniging. Voor Terwolde is dit KDS Twello en omstreken, telefoon 0553011440. Wilt u gaan fokken met Noord-Hollandse blauwe? We willen u graag adviseren en op gang helpen. Het is de moeite waard dit mooie ras in stand te houden.
Beoordeling van een haan op de fokkersdag waar de jonge dieren voor het eerst samen worden bekeken
Noord-Hollandse blauwe op “De Doevendans’’
Op onze boerderij fokken wij actief Noord-Hollandse Blauwe hoenders. We gaan er mee naar tentoonstellingen om de kwaliteit van de dieren te meten met andere fokkers. In november kunt u onze en andere dieren bekijken op de clubshow van de Kleindierensportverening Twello en omstreken.
Natuurlijk mag u ook de dieren bij ons thuis komen bekijken, we ontvangen u graag.
De Noord-Hollandse blauwe wordt niet gauw broeds. Daarom gaan de eieren in de broedmachine. De eerste lichting kuikens wordt geboren eind januari en de laatste lichting in juni. We laten alle hennen en een aantal hanen eerst volwassen worden (vijf a zes maanden) om te ontdekken welke geschikt zijn voor de show. Wanneer we hennen verkopen zijn deze dus net of bijna aan de leg. Meestal begint de verkoop in de maand juni en eindigt in de maand januari.